Praktisk info

Mad og måltider i Børnehaven Kernehuset, Ærø Kommune

Sund, velsmagende mad og gode måltidsoplevelser er med til at give børnene i Kernehuset appetit på en god dag med leg og læring. Forældrene i Kernehuset har valgt at der serveres mad og drikke gennem hele dagen. Børnekokken planlægger, indkøber og forarbejder – alt sammen efter anbefalinger fra fødevarestyrelsen.

Vi har i Kernehuset implementeret Fødevarestyrelsens ”Måltidsmærket”, det vil sige, at vi følger fødevarestyrelsens anbefalinger og principper for de måltider der serveres her i børnehaven. Se www.måltidsmærket.dk

Økologi: Kernehuset har et økologisk spisemærke i sølv. Det betyder at 60 – 90 % af råvareindkøbene er økologiske.


Mad og drikke til hele dagen:

Morgenmad (til de børn der kommer tidligt og ikke har spist hjemmefra) 6.30 – 8.30:

Havregrød, havregryn, rosiner, letmælk og frugt/grønt. Fredage serveres hjemmebagt bød.

Frokost 11 – 11.45 : Varierende menu,  bygget op på følgende måde –

Kød dag, smør selv(brød, pålæg, grønt/frugt), suppe/grød dag, fiske dag, vegetar dag.

Eftermiddagsmåltid 14-15: Varierende menu hver uge – grød, mælkeprodukter, æggeretter, brød, frugt, grønt, for at nævne eksempler. Der tilbydes drikkemælk og vand.

Dagen igennem er der postevand tilgængeligt i køkkenområdet.

Menuplan hænger på døren til orientering, hver uge.


Noget om maden: Alt brød er forarbejdet fra bunden med økologiske råvarer. Der arbejdes med surdej og æblesur (også en surdej)

Vi bestræber os på at lave maden fra bunden, med friske råvarer. Børnene bliver løbende præsenteret for nye retter samt råvare-typer.

Vi begrænser madens indhold af salt sukker.

Det særlige: Når børnene har fødselsdag, får de mulighed for at vælge en personlig fødselsdagsmenu. Der kan deles ud ved fødselsdag: Popcorn, boller, rosiner, frugt/grønt – dette aftales med personalet.

Afvigelser: Ifølge vejledningen for Måltidsmærket, er det tilladt at afvige fra principperne 10 dage om året. I Kernehuet kan afvigelser feks. være: Børnejulefrokost, fastelavn (fastelavnsboller), julekagebagning, kulturprojekter hvor forældre er deltagende med opskrifter.

Bål mad: Vi laver mad på bål ved forskellige lejligheder. Vi har en fast bål dag hver måned. Børnene er deltagende i planlægning, indkøb og forarbejdning af råvarer, i den forbindelse.

Natur/tur dage: På dage hvor børnene skal ud af huset, er der smurt madpakker med brød grønt/frugt. I naturstedet Stalden, er der bål plads og mulighed for at lave bålmad.

Respekt og mangfoldighed: I Kernehuset skal alle børn have lige mulighed for at spise sig mætte i et sundt ernæringsrigt måltid. Der udvises særligt hensyn til børn med allergi o.l. Forældre kan efter religiøs overbevisning fravælge bestemte fødevarer for deres børn.

Vi har god erfaring med at lave kulturprojekter, hvor forældre med anden kulturel baggrund er deltagende i planlægning og forarbejdning af maden.. Det giver mulighed for et indblik en alsidig madkultur og gensidig forståelse for forskellige kulturer.

Rammerne om det gode måltid:

Vores vision er at børnene:

  • Oplever madglæde
  • Smager på forskelligt mad, også det de ikke kender
  • Er nysgerrige og modige i forhold til ny smag og konsistens
  • Bliver mætte
  • Får berigende sanseindtryk - lugt, syn og smag
  • Oplever en rar atmosfære under måltidet
  • Øver sig på at være selvhjulpne før, under og efter måltidet

Måltidspædagogik:

Vi samtaler om den mad der spises. Hvordan smager den og hvor kommer den fra ? Vi taler om hvornår man er mæt og hvordan det føles når maven er fuld. Vi øver gode vaner feks. at dele med andre, så alle får mulighed for at smage. At hjælpe hinanden ved bordet, med at sende vand og mad rundt. At der er ro til samtaler omkring bordet.

Børnenes deltagelse:

Menuen hænger på hoveddøren, således at forældre kan samtale med børnene om dagens menu. Køkkenet er åbent, så børnene kan følge med i børnekokkens arbejde og dufte maden. Det aftales med børnekokken når børnene inddrages i forarbejdning af feks grønsager – skrælle og snitte opgaver. Når vi laver bålmad er børnene inddraget i indkøb og fremstilling af maden.
 


 


Kernehuset, Sygehusvejen 33b, 5970 Ærøskøbing, Tlf.: 62 52 19 59